Viner för olika maträtter och tillfällen

För den som gillar att laga riktigt god mat så kan även ett gott vin vara något som man önskar och eftersträvar. Vinet kan komplettera en måltid och förhöja smaken.

Ett vin kan även försämra måltidens intryck om man skulle råka välja ett vin som inte alls passar till maten. Så det gäller att välja rätt vin, rätt vin är ett viktigt val som både kan förbättra eller försämra en måltid. Det gäller att veta vilka viner som passar bäst till vilken sorts mat.

De flesta viner kan delas in i någon av följande huvudkategorier:

  • Vitt vin
  • Rött vin
  • Rosévin

Beställ hem vin

Som tur är så finns det vissa viner som passar till det mesta. Viner kan man numera antingen köpa på Systembolaget eller så kan man beställa hem vin på nätet som kringgår lagen lite grann eftersom vin egentligen är något som Systembolaget har monopol på, men viner kan alltså beställas och det strider ej mot lagen, kanske på grund av att det formellt importeras om lagret finns i ett grannland?

Dessa mångsidiga “fungerar till allt-viner” är viner som ofta karaktäriseras av att de har en säregenkänsla av fräschhet. De har också ett stort användningsområde. Bland annat fungerar de riktigt väl till bufféer. En buffé utmärker sig ju i sin tur av att den ofta innehåller det mesta, som både kyckling, ost, lax, räkor, ananas, kanske lite bröd, och gott om grönsaker, som soltorkade tomater. Finns det verkligen viner som passar till allt detta? Ja, det gör det vilket bland annat Expressen skriver om i sin guide med enkla vin och mattips. Ett riktigt all round-vin passar till det mesta och har en ganska ren druvkaraktär utan alltför starka inslag eller smaker av till exempel kryddor, äpplen, vinbär eller citrusfrukter.

Om man tänkt sig att äta en måltid som innehåller fisk med mycket smak och kryddor på fisken så kan man äta till exempel lax med parmaskinka och till det kan man tänka sig en sydafrikansk dryck som innehåller mycket av allt, en Chardonnay.

Starkvin till dessert

Om man istället är ute efter ett vin som passar till en god dessert, till exempel en äppelpaj, så kanske man borde överväga att testa ett portugisiskt starkvin, ja varför inte till exempel vinet Moscatel de Setubal. Just det vinet är inte så dyrt utan kostar 69 kronor. Vinet är starkt och även knäckigt, med en lite lätt bränd smak eller ton och det passar väldigt väl till många olika slags typiska svenska desserter.