Så äter du näringsrik mat

Att äta kött är långt ifrån den miljösynd det numera ofta beskrivs som. Förutom det är kött även fortsatt ett av de bästa sätten att tillgodose behovet av en fullvärdig kost. Med tallriksmodellen som utgångspunkt och nya insikter om hur du kan äta kött med gott ekologiskt samvete bör kött ingå som en del i en kost som är balanserad över flera dimensioner.

Idag talas det mycket om vegetarisk mat, mycket på grund av att många menar att det är bättre för miljön om köttkonsumtionen sjunker. Det är lätt att glömma bort att det inte är köttet i sig som är negativt för miljön utan hur det framställs. Ät kött som är producerat under gynnsamma förhållanden och du gör både dig själv och miljön en tjänst. Ta kött från https://www.nybergsdeli.se/ som exempel. De tar fram alla sina produkter utifrån ett hållbarhetsperspektiv (men de har också veganska produkter för den som vill ha det). Poängen är hur som helst att det finns ett sätt att äta kött med gott samvete. En annan faktor är att de flesta med expertis inom kosthållning fortfarande är överens om att ett visst köttintag är en del av en hälsosam kosthållning. Det bästa sättet att äta balanserat är fortfarande att referera till en klassisk modell för sund kost, den svenska tallriksmodellen.

Tallriksmodellen – en klassiker som fortfarande håller

Tallriksmodellen har idag uppdaterats till att innefatta två olika varianter. Den ena, klassiska, är till för människor som rör på sig regelbundet. Den andra har anpassats för dem som lever mer stillasittande liv. Gemensamt för båda varianter är att de består av tre olika delar:

  • Rotfrukter och grönsaker – Den som rör sig enligt rekommendationerna bör fylla tallriken med en tredjedel av denna grupp. Stillasittande kan låta hälften av tallriken upptas av grönsaker.
  • Pasta, potatis, ris, bröd – Bör uppta en dryg tredjedel av tallriken, om du rör dig mycket kan du äta ännu mer från denna grupp.
  • Kött, ägg, bönor, fisk – Tallrikens minsta del upptar en knapp, men ack så viktig, tredjedel.

Men är inte kött dåligt för miljön?

Det finns många hälsomässiga fördelar med att äta kött. En artikel som publicerades i Expressen listar några av dem: Kött är en fettsnål och naturlig produkt som inte innehåller några tillsatser och är fullt av protein. Andra bra näringsämnen i kött är järn och andra mineraler som zink och selen. För den som vill gå ner i vikt innehåller det dessutom i princip inga kolhydrater alls. Men hur är det då med köttkonsumtionens miljöpåverkan? Hur stor miljöpåverkan det gör att äta kött beror i hög utsträckning på vad du äter för kött. Om du väljer kött som framställts med ekologisk medvetenhet och som inte fraktats långa sträckor med båt eller flygplan kan det till och med vara så att det är bra för miljön att äta en viss del kött. Många experter menar att vegetarisk och processad mat hotar den biologiska mångfalden, mycket på grund av att djurhållning för köttproduktion också innefattar naturbruk. Det finns med andra ord flera skäl för att fortsätta äta kött.