Middag för en tia

Många tror att det är omöjligt att laga god och hälsosam mat om man inte har så mycket pengar. Men faktum är att om man handlar smart och planerar, kan man laga riktigt goda och nyttiga måltider för endast tio kronor.

4424924-tio-svenska-kronor

Ibland känns det oerhört svårt att laga en god middag, man har helt enkelt ingen inspiration.

”Det är vanligt att maten i veckorna blir otroligt tråkiga och återkommande, brist på inspiration är det som ställer till det för många.” Läs mer.

Laga middag för tio spänn

Men i vissa fall är det inte inspirationen som tryter, utan det är den tomma plånboken som sätter käppar i hjulet. Turligt nog går det faktiskt att laga en riktigt god middag för en billig peng. Dietisten Hanna Olvenmark ger tips i Dagens Nyheter på hur man kan laga en middag som inte får kosta mer en tio kronor per portion. Ett tips som hon ger för att dra ner på kostnaden är att äta mindre kött. För att ändå få i sig protein kan man istället köpa bönor, kikärter eller linser. Kokar man kikärter själv får man exempelvis ett kilopris på tio kronor. Kikärterna innehåller samma mängd protein som kött men ett kilo kött kan man absolut inte få för den summan.

Fyll ut med grönsaker

Ett annat tips som Hanna ger är att försöka få in grönsakerna i rätten. Att köpa en sallad att ha bredvid kan nämligen bli dyrt, men gör man en köttfärssås till exempel och fyller ut den med grönsaker, kan rätten gå för en billig penning. Är man student och letar efter superbillig mat så har Hanna tre ingredienser man bör satsa på: rotfrukter, krossade tomater och baljväxter. På dessa kommer man oerhört långt.