Måltiden avgörande för IBS-magar

Att vad man stoppar i sig är extra viktigt för en person med IBS är helt klart sant. Vissa menar att det inte har så stor betydelse så länge man håller sig till en fiberrik kost. Men för de som faktiskt lever med IBS så vet de hur viktigt det är att faktiskt hålla sig borta från vissa livsmedel och hur motion verkligen kan hjälpa den som har hamnat i ett skov som utbrotten av uppsvälld mage, diarréer och gaser.

Vad ska man äta då för att bli hälsan själv när förutsättningarna verkligen är dem sämsta? Jo med IBS så lever man med en kroniskt krånglig mage. Den är känslig för vissa måltider och många får springa inhumant många gånger på toan efter att ha fått äta något olämpligt. Dock är det just på matfronten som man helt kan satsa på för att lindra sitt värsta besvär och hålla skoven borta. Mater som helst ska undvikas är tomater, bönor, lök och stark mat. Gå in och kolla på matklubbens recept för att räkna bort de innehållsämnen som man inte vill gå i sig. Att testa sig fram är helt klart det bästa, och för de som köper vissa halvfabrikat bör helt sluta med det då vissa ämnen där kan framkalla problem med magen, såsom karragenan och smakförstärkare som natriumglutamat.

Det finns inga mediciner som botar IBS, men det finns dock vissa läkemedel som hjälper att lindra besvären. Exempelvis kan gaser vara ett stort problem för många med IBS och då är det dimetikon man kan ta, för diarré finns det flera läkemedel men imodium har visat sig extra effektiv då det också kan ta bort gaser. Det finns även andra nervmediciner som kan ta bort de värsta besvären vid ett skov.

I dag finns ingen behandling som fungerar på alla. Den som har en konstaterad IBS kan få medicin som lindrar besvären – det vill säga tarmreglerande medel för dem med förstoppning, stoppande medicin för dem med diarré och smärtstillande för dem som har ont. (Läs hela forskningsrapporten här)