Livspusslet – det största hotet mot folkhälsan?

I dagens moderna samhälle är det allt fler saker som ska in i det cirkeldiagram som utgör våra liv. Förr i tiden räckte det med en pajbit arbete, en pajbit sömn och en pajbit fritid – idag ska man även pressa in möten med bostadsrättsföreningen, att skjutsa ungarna till psykologen och ta med hunden på agilitykurs. Och så fem minuter mindfulness på det!

Sätten att hantera vardagsstressen på har därför blivit allt fler. Matkasse är ett populärt sätt att lösa middagsproblemet, den borgerliga regeringen har infört RUT-avdrag på hushållsnära tjänster och med hjälp av mobilen kan vi kolla mailen var vi vill, när vi vill, hur vi vill. Men pusslandet kvarstår, och de nära relationerna blir lidande. Det säger familjeterapeuten Madeleine Cocozza. När stressen över alla måsten stiger glömmer vi bort att vårda våra närmaste. Hon menar att tiden för att förvalta kärleken inte ”finns”, och att man därför måste ”ta” sig tid. Hon råder alla par vars relation är satt under press att söka professionell hjälp. Familjerådgivaren Anders Eklund Rimsten instämmer, och framhåller att många kommer till hans mottagning när det redan är för sent. Tänk efter före, råder han. En del i pusslet måste avsättas till relationsvård – annars slutar det snart i skilsmässa, oavsett hur mycket man skiftar i skatteavdrag för städning i hemmet.

Fler stressymtom

Många blir också utbrända idag. Det är ett annat tecken på hur vi drar i nödbromsen när det redan är för sent, istället för att trampa på med ena handen på handbromsen och foten på pedalen. Många tecken på stress kommer smygande långsamt och kan vid första anblicken verka som helt andra saker. Kanske har man ont i magen, hjärtklappning eller sömnsvårigheter. Även här gäller det att söka hjälp i god tid istället för att vänta tills man går på knäna. Det är viktigt att ta varningssignalerna på allvar. Man bör börja med att försöka återställa balansen i livet och se över sina prioriteringar. Hur mycket jobbar jag? Ska jag verkligen prioritera hundens agilityträning framför att hälsa på mamma på sjukhemmet? Målet är att hitta en balans mellan kraven som ställs och det man själv orkar göra.

???????????????????????????????????????